В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният

...
В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Никога не съм казвал, че ще сменям името на храма Свети Александър Невски

В обява, споделена няколкостотин пъти във Facebook, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския дипломат в България и пред него е заречен, след поемането на поста, да вкара наложителни документи за Covid-19 за пътуващите в градския превоз, за посетителите в моловете и заведенията.

 

От поста излиза наяве, че Терзиев е декларирал и че " ще отстрани паметника на съветската войска " и ще промени името на паметника на храм-паметника „ Св. Александър Невски “.

 

 

Твърдение: Васил Терзиев е заречен да вкара наложителни документи за Covid-19 за пътуващите в градския превоз, за посетителите в моловете и заведенията

В писмен отговор от страна на ПП-ДБ/СС, които издигнаха кандидатурата на новия кмет на София Васил Терзиев, се показва, че изказванията от обявата във Facebook са неуместни.

 

Подобни изказвания имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на сходни документи въобще не е в пълномощията на общината и даже при сериозната Covid рецесия през 2021 година не е имало условия за зелен документ за пътешестване в градския превоз, дадоха отговор от ПП-ДБ/СС, откъдето означиха още и че Терзиев не се е срещал с американския дипломат у нас.

 

БНР разгласява целия отговор на Васил Терзиев:

 

" В София монумент на съветската войска няма. Има Паметник на руската войска, само че въпреки да има консенсус за неговото унищожаване, този развой не е в ръцете на кмета, а на регионалния шеф на гр. София. Тя неколкократно съобщи, че процедурата е стартирала, само че сигурно няма да стане от през днешния ден за на следващия ден, тъй като би трябвало да се спазят всички условия, изключително тези по сигурността.

По време на цялата акция съм заявявал ясно позицията си, че паметникът би трябвало да се реалокира и ще се веселя да отиде в музея на тоталитарното изкуство. Общината ще направи всичко допустимо да подкрепи този развой.

Не съм споменавал в никакъв случай, че ще променям името на катедралния храм " Свети Александър Невски ". Единствено споделих, че в София има улици, които носят имена на съветски фигури със противоречив принос в нашата история, които може да бъдат заменени. И то чак, откакто приказваме с хората, живеещи на тях, и обсъдим какво желаят те самите.

 

Третото и четвъртото изказване са толкоз неуместни, че не знам какво да отговоря. Освен че сходни изказвания имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на сходни документи въобще не е в пълномощията на общината и да напомня, че даже при сериозната Ковид рецесия през 2021 година не е имало условия за зелен документ за пътешестване в градския превоз.

 

И за край желая да отбележа, че би било добре хората да имат вяра на съществени източници на информация, като БНР, а не на анонимни необразовани изявления в обществените мрежи ", написа новоизбраният кмет.

 

От посолството на Съединени американски щати в София също изрично обявиха, че Васил Терзиев не се е срещал с американския дипломат.

 

„ Тези изказвания са погрешни. Нито посланикът на Съединени американски щати, нито някой различен от Посолството е имал контакти с новоизбрания кмет Терзиев. Освен това Съединени американски щати следва политика на невмешателство във вътрешнополитически въпроси ", пишат в отговор до нас от американската дипломатическа задача.

 

Твърдението, че Васил Терзиев е заречен пред американския дипломат да вкара наложителни документи за Covid-19 за пътуващите в градския превоз, за посетителите в моловете и заведенията, е НЕВЯРНО.

И от екипа на новоизбрания кмет на София, и от посолството на Съединени американски щати в България изрично опровергаха изказванието, че Терзиев се е срещал с посланика на Съединени американски щати. Такъв контакт в никакъв случай не е реализиран, обявиха и от двете страни. Освен това кметът на София няма пълномощията да вкарва сходни документи. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР